6 Ocak 2019 Pazar

ANNE BABA EĞİTİMİ



TANIMI VE AMACI:


Anne-baba eğitimi; çocukların yetiştirilmesi,aile ilişkileri,ailede ve toplumda anne-babaya düşen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için gerekli,bilgi,tutum ve becerilerin sistemli biçimde geliştirilmesidir.
Anne baba eğitimlerinin amacı eğitim programlarına babayı da aktif olarak katmaktır.
Ülkemizde İstanbul Üniversitesi tarafından Ana-Baba Okulu faaliyetine başlandığı sırada Amerika'nın Arizona Üniversitesi'nde ''Nasıl daha büyükanne ve büyükbaba olunur''kurslarının başladığı görülmüştür.
Devamını Oku »

3 Ocak 2019 Perşembe

1.SINIF PSİKOLOJİ

Psikoloji özünde, insanın doğasını tanımlamaya ve açıklamaya dönük bir çabadır.
Psikoloji bilimi
İnsanların davranışları ve zihinsel süreçlerini bilimsel yöntemler kullanılarak incelenmesi bilimine Psikoloji bilimi denir.
Bu incelemenin amacı ise, insan davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve bunları etkileyen veya etkilenen etmenleri tanımlamak ve nasıl oluşa geldiğini ortaya koymak ve nedenlerini açıklamaktır.
Psikoloji alanında bir araştırma yürütürken, insanların davranışlarını ve zihinsel süreçlerini tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve varılan sonuçlardan yararlanarak insanlık yararına düzenlemeler yapmaktır.
Tanımlamak = psikolojinin ilk amacı, dikkatli ve sistemli gözlemler yapmak, davranış ya da sürecin ne olduğu konusunda ve ne şekilde ortaya çıktığını tanımlayarak veri toplamaktır.
Açıklamak = tanımlanan davranış ve süreçlerin nedenlerini veya nelerden etkilenerek ortaya çıktığını açıklama çabasıdır.
Tahmin etmek = davranışların hangi şartlarda ve biçimlerde ne şekilde ortaya çıkacağını tanımlayan bildirimlerdir.
Düzenlemek = Davranış ve/veya zihinsel süreci tanımlayarak, bu süreci açıklayıp, tahminlerimizi test ettikten sonra, bu edinilen bilgileri onları yeniden düzenlemek için kullanmamız mümkündür.
Psikoloji biliminin alt alanları
Her insan benzersizdir. Ancak insanlar birbirlerine pek çok açıdan fazlasıyla benzerler. Psikologlar, bir insanın diğer insanlarla neden/nasıl benzer ve neden/nasıl farklı olduğunu açıklamaya çalışır.
Gelişim psikolojisi = insanların yaşamları boyunca bilişsel, duygusal ve sosyal olarak nasıl değişim gösterdiklerini tanımlamak ve neden böyle olduğunu açıklamak amacını taşır.
Bilişsel psikoloji = dil, hafıza, öğrenme, duyum ve algı gibi belirli süreç ve işlevleri inceleyerek, insan zihninin temel özelliklerini tanımlama ve açıklama amacını taşır.
Sosyal psikoloji = insanların tavır ve davranışlarını belirleyen sosyal durumları ve insanların küçük gruplar içerisindeki davranışlarını, etkileşimlerini tanımlamak ve açıklamak amacını taşır.
Endüstri ve Örgüt Psikolojisi = insanların çalışma ortamları içerisindeki davranışları, bunları etkileyen etmenlerin, daha sağlıklı ve mutlu çalışabilmek için yapılabilecek kurumsal düzenlemeler ile ilgilenir ve bunlar açıklar.
Klinik Psikoloji = psikolojik kökenli sorunları olan insanların bu sorunlarının çözümünde yardımcı olmak amacını taşır.
Psikolog olmak için dört yıllık psikoloji lisans eğitimini tamamlamak, belirli  bir alt alanın uzmanı olabilmek için ise ilgili alanda yüksek lisans eğitimi görmek gerekir. Psikologlar, normal insan davranışları ile ilgilenirler. Psikiyatristler ise, organik kökenli normal dışı davranışların tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış kişilerdir. Psikiyatristler ilaç tedavisi ile süreci yürütebilirler.

Devamını Oku »

Disqus Shortname

Comments system